Amerikansk øvelse til at lære dig selv bedre at kende

Kunne du godt tænke dig at blive lidt klogere på dig selv og begynde at bygge dit selvværd større, så kommer her en øvelse, som du kan prøve af.

Øvelsen er fra den amerikanske coach Tony Robbins. Jeg lagde en video op på min Instagram profil om det i går (d. 18.09.16) – du kan se den under min profil ”kirstenclp” lige her. Hvis ikke du kender Tony Robbins, så er han en af de mest kendte ansigter, når vi taler om coaching. Personligt er jeg, grebet af hans måde at inspirere andre mennesker på og af hele hans baggrundshistorie – jeg må indrømme, at jeg til en vis grad, er lidt af en T-nørd.

Måske skal jeg lige nævne, at jo mere ærlig du er i din besvarelse desto nemmere vil du, på sigt, kunne finde ind til kernen af hvem du er. Nogle erkendelser kan gøre ondt og det er et godt tegn, fordi det er de sider af os selv vi gerne vil have frem i lyset, så vi kan begynde at acceptere dem og os selv som vi er – dejlige uperfekte! Den her øvelse kan sætte processen i gang, om at lære dig selv at kende.

Øvelsen er ret simpel, og beskrivelsen kommer her.

ØVELSE:

  1. Jeg er
  2. Ordbog
  3. Mit Id-kort

1. Uddybet (jeg er): 

Tag et øjeblik og find ind til et nysgerrigt og trygt sted i dig. Tag så en dyb indånding og ånd ud igen – spørg dig selv: “Hvem er jeg” (skriv maks. 5 linjer ned på et stykke papir.) Til at assistere dig i at finde definitionen på hvem du selv er, så husk på, at identitet er det, der skiller dig ud fra andre. De nedenstående 2 øvelser kan måske hjælpe dig til at finde svaret.

2.Uddybet (ordbog): 

Hvis du slog dit navn op i en ordbog hvad ville der så stå om dig? Ville 3 ord, kunne beskrive dig eller, ville der stå en lang narrativ (historie) beskrivelse af dig? Skriv ned, lige nu, definitionen på hvem du er hvis du slog dit navn op i en ordbog. Tag et øjeblik og lad lige svaret synke ind og fortsæt så til næste og sidste øvelse.

3. Mit Id-kort

Hvis du skulle kreere et Id-kort, lige nu, som ville repræsentere dig, som du virkelig er, hvad ville der stå på det, og hvad ville du

undlade at skrive på det? Ville du inkludere et billede eller ej? Ville du skrive dine største sejr ned? En fysisk beskrivelse af din krop? Dine følelser? Dine overbevisninger? Dine forhold? Dit motto? Dine kompetencer? Tag et øjeblik og skriv ned på et stykke papir hvad der skal stå på dit identitetskort, og hvad der skal undlades for at vise et andet menneske, hvem du virkelig er.

 

Afslutning: 

Lad os tage et kig på hvad du har skrevet ned. Hvad er dine følelser omkring beskrivelserne? Mærk de stærke og forbundene følelser der er tilknyttet bevidstgørelsen. Hvis du mærker, at opdagelsen giver dig negative følelser, og det måske gør lidt ondt, så husk på, at det du kalder din identitet, kun er det, du har VALGT at identificere dig med. Husk på at det kan ændres, det er du selv i kontrol over.

Hvorfor er det nødvendigt at lave øvelser som den her. Personligt, for mig, har det været med til at klarlægge landskabet af den person jeg er, og jeg er faktisk blevet mere specifik på min virksomheds niche. Jeg har gemt mine svar, så jeg altid kan kigge på dem og her, lang tid efter jeg selv lavede øvelsen, ser jeg den røde tråd i mit liv.

Metafor: (til dig der ikke kender så meget til selvudvikling)

Effekten af øvelsen afhænger af hvor meget du i forvejen kender til – og hvor meget tid du har brugt på selvudvikling. Hvis ikke du før har brugt tid på selvudvikling, så prøv lige et øjeblik at forestil dig en stor skål fyldte chokolader. Chokolader som du, selektivt, kan vælge til og fra så snart, du lære indholdet at kende (indholdet er dig.) For at blive bevidst om indholdet, må du smage på hver enkelt, og accepterer hver enkelt smag (ikke smide dem ud i det her tilfælde.) Når du kender chokoladernes forskelligheder, kan du bevidst tage det stykke op, som du gerne vil smage på i en given situation. For eksempel under en performanssituation vil du måske gerne være mere udadvendt og knap så introvert – så der vælger du måske, at lade den chokolade, der indeholder det introverte “fyld”, ligge. Det er det den her øvelse, bl.a. kan. Den bringer en ny chokoladesmag til din bevidsthed, og jo flere af de her øvelser du laver, jo flere smage vil du lære at kende, og kunne bruge til din egen fordel. Giver min sammenligning mening?

Kærligst Kirsten.

Kirsten LynggaardComment